Περιεχόμενα

Τι εννοούμε “πόδι” στη ορθοπαιδική;

Πόδι στην ορθοπαιδική λέμε το τμήμα του σκελετού από τον αστράγαλο και περιφερικότερα. Το τμήμα εκείνο δηλαδή που βρίσκεται μέσα στο παπούτσι.

Πότε ελέγχουμε τα πόδια των παιδιών;

Η καλύτερη ηλικία είναι από τη στιγμή της γέννησης. Αξιολογούμε τα πόδια και ελέγχουμε για τυχόν συγγενείς παθήσεις, όπως η συγγενής ραιβοϊπποποδία.

Πότε είναι η καλύτερη ηλικία για να πραγματοποιηθεί έλεγχος βάδισης;

Η πρώτη αξιολόγηση γίνεται σε ηλικία 2-3 ετών, αφού το παιδί περπατάει ήδη ελεύθερα τουλάχιστον για ένα χρόνο και έχει σταθεροποιήσει τον τρόπο βάδισης του. Επαναλαμβάνεται έλεγχος βάδισης σε ηλικία 5-6 ετών (σχολική ηλικία) όπου αξιολογούμε την εξέλιξή του την τελευταία 3ετια και δίνουμε εκ νέου συμβουλές στους γονείς αν χρειάζεται.

Τελευταία εξέταση γίνεται ιδανικά σε ηλικία 10-12 ετών οπότε είναι και η κατάλληλη στιγμή, επί σοβαρής παθολογίας, να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Με μετρήσεις ακτινολογικές, ποσοτικοποιούμε την παραμόρφωση και αποφασίζουμε για πιθανή χειρουργική επέμβαση πάντα μετά από αναλυτική συζήτηση με τους γονείς και το ίδιο το παιδί.

Πρέπει τα παιδιά να φοράνε “ορθοπαιδικά παπούτσια”;

Πρακτικά ο όρος ορθοπαιδικό παπούτσι δεν υφίσταται. Αν πρέπει κάπως να το ορίσουμε, είναι ένα παπούτσι φιλικό για το παιδικό πόδι. Ένα τέτοιο υπόδημα πρέπει να έχει τα εξής 4 χαρακτηριστικά :

  • Κλειστό πίσω ώστε να σταθεροποιεί και να καθετοποιεί την πτέρνα
  • Με μαλακή σόλα ώστε να είναι άνετη η βάδιση και η φόρτιση του ποδιού
  • Να έχει στο έσω χείλος της ποδικής καμάρας, ενισχυτικό «μαξιλαράκι»
  • Άνετο και ευρύχωρο μπροστά ώστε να μην πιέζονται και παραμορφώνονται τα δάκτυλα

Αν ένα παιδί, δεν πονάει, γιατί πρέπει να χειρουργηθεί;

Η εξέταση των παιδιών διαφέρει αρκετά από των ενηλίκων. Εξετάζουμε και αξιολογούμε τις μετρήσεις μας σε 4 διαστάσεις μήκος, πλάτος, ύψος και ΧΡΟΝΟ. Μας ενδιαφέρει το παιδί που σήμερα δεν πονάει, να μην καταλήξει σε 20-30 έτη να έχει ένα αρθριτικό επώδυνο πόδι που δεν θα μπορεί να κάνει πολλές ουσιαστικές παρεμβάσεις τότε. Αν δούμε πως με τις μετρήσεις που κάνουμε, η διεθνής βιβλιογραφία συστήνει χειρουργική αποκατάσταση, θα το συζητήσουμε με τους γονείς ώστε να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για το παιδί.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Παιδοορθοπαιδικός Μαντάκος Δημήτριος έχει εξειδικευθεί στην παιδοορθοπαιδική και αντιμετωπίζει όλο το φάσμα των παιδοορθοπαιδικών παθήσεων και κακώσεων που ξεκινούν από τη γέννηση του παιδιού. Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.

Μείνετε Συντονισμένοι

Εγγραφή στο Newsletter