Η αρθροπλαστική αποτελεί την πιο συχνή χειρουργική αντιμετώπιση όταν όλες οι συντηρητικές θεραπείες για την αρθρίτιδα αποτυγχάνουν αλλά και η πιο αποτελεσματική. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα αφαιρέσει τα κατεστραμμένα τμήματα από τις αρθρικές επιφάνειες και θα τα αντικαταστήσει με ειδικά βιοσυμβατά υλικά από ειδικά μεταλλικά κράματα και πολυαιθυλένιο (ένα είδος πλαστικού) ή κεραμικά μέρη. Με τις σύγχρονες τεχνικές της Ολικής αρθροπλαστικής ελάχιστης επεμβατικότητας υπάρχει πολύ μικρότερη κακοποίηση των ιστών με συνέπεια ταχύτερη αποκατάσταση, μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ολική αρθροπλαστική ώμου;

Η ολική αρθροπλαστική ώμου είναι μία εξειδικευμένη επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται η αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης με εμφυτεύματα εξελιγμένης τεχνολογίας με στόχο την ανώδυνη λειτουργικότητα του ώμου.

Πώς γίνεται;

Με την αρθροπλαστική ουσιαστικά αντικαθιστούμε τις επιφάνειες των δύο οστών της άρθρωσης που έρχονται σε επαφή με τεχνητές. Το τι είδους καταστροφή έχει προκληθεί καθορίζει και το τι τύπος αρθροπλαστικής θα εκτελεστεί.
Εάν η καταστροφή περιορίζεται μόνο στο χόνδρο ενώ το οστό κάτω από αυτόν είναι σε καλή κατάσταση, προχωράμε σε αρθροπλαστική επιφανείας. Εκεί, υποκαθιστούμε τον χόνδρο με ένα πολύ λείο μεταλλικό καπάκι με ιδιαίτερη ελαστικότητα που να πλησιάζει τη φυσική του ελαστικότητα.

Όταν το οστό κάτω από το χόνδρο δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά οι μύες που περιβάλλουν την άρθρωση λειτουργούν, προχωράμε σε ολική ανατομική αρθροπλαστική. Μιμούμενοι την ανατομία, προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε την άρθρωση με το πώς ήταν πριν.

Σε κάθε άρθρωση έχουμε δύο επιφάνειες που έρχονται σε επαφή:

Τη σφαίρα του οστού, η οποία βρίσκεται στην πλευρά που είναι η κεφαλή του βραχιονίου.
Την ελαφρά κοίλη επιφάνεια του άλλου οστού από την πλευρά της ωμογλύνης.
Τόσο η σφαίρα όσο και η κοίλη επιφάνεια αντικαθίστανται με υλικά ιδιαίτερα φιλικά προς τον οργανισμό, ανθεκτικά και με χαμηλό συντελεστή τριβής.

Αιτίες

Οι πιο συχνές αιτίες που οδηγούν στην ολική αρθροπλαστική ώμου είναι:

  • Εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα του ώμου
  • Ρευματοειδή αρθρίτιδα του ώμου
  • Μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα του ώμου

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μία επέμβαση κατά την οποία γίνεται αντικατάσταση της αρθρώσεως του φθαρμένου (οστεοαρθριτικού) γόνατος με νέο τεχνητό.

Πρόκειται για επέμβαση τεχνικά απαιτητική όπου απαιτεί εμπειρία και συνεχή επιστημονική εξέλιξη από τον χειρουργό.

Σε όλες τις τεχνικές εφαρμόζονται αρίστης ποιότητας υλικά. Διαφοροποίηση γίνεται στη χειρουργική προσπέλαση και στον τελικό προσανατολισμό της τοποθέτησης του τεχνικού γόνατος, ώστε να έχει εμβιομηχανική λειτουργικότητα.

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος την τελευταία 15ετία έχει επιδεχτεί πολλές τεχνικές εξελίξεις με στόχο την:

  • λιγότερο επώδυνη και αναίμακτη επέμβαση
  • άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
  • μικρότερη νοσηλεία
  • μεγαλύτερη προσέγγιση στην εμβιομηχανική λειτουργικότητα του τελικού αποτελέσματος
  • άμεση ικανοποίηση του ασθενούς με την ποιότητα ζωής που ανακτά

Κλασική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μέθοδο την οποία θα πρέπει να ξέρει να εκτελεί κάθε ορθοπαιδικός χειρουργός. Αποτελεί το “Gold Standard” για τη σύγκριση κάθε νέας τεχνικής εξέλιξης στη διενέργεια της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Συνήθως έχει μία εκτεταμένη τομή. Δηλαδή, είναι εν δυνάμει περισσότερο αιμορραγική από τις πιο εξελιγμένες τεχνικές. Ο προσανατολισμός της προσαρμογής του τεχνητού γόνατος γίνεται με βάση τους ενδομυελικούς οδηγούς κνήμης και μηρού.

Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – M.I.S. (Minimal Invasive Surgery)

Πρόκειται για μία τεχνική κατά την οποία, λόγω του μικρού όγκου και ειδικού σχεδιασμού των υλικών προσανατολισμού της τοποθέτησης του τεχνητού γόνατος, η δερματική τομή είναι μικρότερη της κλασικής. Επίσης και η εν δυνάμει αιμορραγία είναι μικρότερη. Ο προσανατολισμός της τοποθέτησης του τεχνητού γόνατος γίνεται με ενδομυελικό οδηγό μηρού και κνήμης ή και εξωτερικό οδηγό κνήμης. Σημειωτέο είναι ότι τα υλικά του τεχνητού γόνατος είναι ίδια σε όλες τις μεθόδους και τεχνικές που αναφέρονται.

Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Στην εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος, κατά τον προεγχειρητικό σχεδιασμό διενεργείται μία ειδική αξονική τομογραφία. Αυτή αποστέλλεται σε ειδικό κέντρο του εξωτερικού και κατόπιν 10ημέρου ο χειρουργός έχει στη διάθεσή του ένα καλούπι, το οποίο φέρει οδηγούς με τους οποίους θα διαμορφωθεί το φθαρμένο οστό ώστε να τοποθετηθεί προσανατολισμένο το τεχνητό γόνατο. Η προσπέλαση μπορεί είναι περιορισμένου εύρους (M.I.S.) με εν δυνάμει μικρότερη αιμορραγία. Τα υλικά του τεχνητού γόνατος είναι τα ίδια σε όλες τις τεχνικές και μόνο ο τρόπος προετοιμασίας του οστού για την υποδοχή του τελικού υλικού είναι προσαρμοσμένος στον ασθενή.

Computer Assisted Navigation

Πρόκειται για τεχνική εξέλιξη στην ολική αρθροπλαστική του γόνατος. Η μέθοδος βασίζεται σε έναν ειδικό υπολογιστή, ο οποίος με τη βοήθεια μιας συστοιχίας ραντάρ και ειδικού προγράμματος έχει τη δυνατότητα να υπολογίσει με ακρίβεια τους εμβιομηχανικούς άξονες του κάτω άκρου, από την κίνηση του ισχίου ως και την κάμψη και έκταση της ποδοκνημικής αρθρώσεως. Το αποτέλεσμα είναι ότι με τη βοήθεια του υπολογιστή ορίζονται τα πλάνα διαμόρφωσης του φθαρμένου οστού για την τοποθέτηση του ορθά προσανατολισμένου τεχνητού γόνατος. Η τεχνική αυτή μπορεί να διενεργηθεί σε συνδυασμό με την περιορισμένης έκτασης προσπέλαση (M.I.S.) και τα τελικά υλικά που τοποθετούνται είναι ίδια όπως και στις υπόλοιπες τεχνικές που προαναφερθήκαν.

Κάθε τεχνική από τις προαναφερόμενες έχει ενδείξεις και αντενδείξεις. Η εμπειρία του χειρουργού ορθοπαιδικού και η τεχνική του κατάρτιση είναι αυτές που θα καθορίσουν την τελική απόφαση ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της επέμβασης, για να διασφαλιστεί το μέγιστο όφελος του ασθενούς με το μικρότερο ρίσκο επιπλοκών.

Μείνετε Συντονισμένοι

Εγγραφή στο Newsletter