Ποιες είναι οι συχνότερες παραμορφώσεις στη σπονδυλική στήλη;

Οι συχνότερες παραμορφώσεις είναι η σκολίωση, με αυξημένη επίπτωση στα κορίτσια ηλικίας 10-13 ετών και η κύφωση με μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια ηλικίας 13-16 ετών. Η σκολίωση είναι μία σύνθετη (σε τρία επίπεδα) παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που χαρακτηρίζεται από πλάγια απόκλιση της Σ.Σ. στο μετωπιαίο- πλάγιο επίπεδο και από στροφή των σπονδύλων.

Η βαριά σχολική τσάντα προκαλεί παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης;

ΟΧΙ, η βαριά σχολική τσάντα ΔΕΝ προκαλεί παραμορφώσεις της ΣΣ. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία στα παιδιά, μυοσυνδεσμικού τύπου, λόγω του stress που προκαλεί αλλά σε καμία περίπτωση μόνιμη παραμόρφωση αυτής. Η σκολίωση δεν σχετίζεται με ατομικές συνήθειες των πασχόντων. Η θέση του παιδιού στο θρανίο του, η στάση του γενικά καθώς και η μαθητική σάκα δεν αποτελούν αίτιο εμφάνισης και επιβάρυνσης της ήδη υπάρχουσας σκολίωσης στα παιδιά. Η άθληση και οι φυσιοθεραπείες, βοηθούν στη βελτίωση του μυοσκελετικού συστήματος αλλά δεν φαίνεται να συμβάλλουν στην μείωση και διόρθωση της σκολίωσης.

Πότε πρέπει λοιπόν οι γονείς να επισκεφτούν παιδοορθοπαιδικό;

Πρακτικά όταν δουν το παιδί τους να εμφανίζει κάτι που δεν τους αρέσει στη Σπονδυλική Στήλη. Συνήθως τέτοιες παραμορφώσεις γίνονται την περίοδο της μέγιστης οστικής ανάπτυξης, όταν δηλαδή ψηλώνουν απότομα. Κομβικό σημείο για τα κορίτσια είναι η εμμηναρχή, καθώς ένα χρόνο πριν και 1-2 έτη μετά υπάρχει η μέγιστη ταχύτητα ανάπτυξης και συνεπώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος για εμφάνιση σκολίωσης. Στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, λόγω της συμμετοχής και των πλευρών στη στροφή, προκαλείται ασυμμετρία των ημιθωρακίων και δημιουργία δύσμορφων προπετειών, που είναι γνωστές σαν σκολιωτικοί ύβοι. Το χαρακτηριστικό σημείο που παρατηρεί ο γονιός είναι μια λοξή διαμόρφωση της πλάτης του παιδιού ή μια διόγκωση (ύβος) κατά την κάμψη του κορμού.

Υπάρχει αυτό που λέμε screening, δηλαδή προληπτικός έλεγχος σκολίωσης και κύφωσης;

Με τη διενέργεια τακτικών ελέγχων στους μαθητές πριν την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς ανευρίσκονται τα παιδιά εκείνα που εμφανίζουν κάποια μορφή σκολίωσης και χρήζουν παραπομπής σε παιδοορθοπαιδικό για περαιτέρω εκτίμηση και αντιμετώπιση. Τα παιδιά με σκολίωση θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά μέχρι τη σκελετική τους ωρίμανση για την εκτίμηση και την αντιμετώπιση της πάθησης.

Πώς τίθεται η διάγνωση της σκολίωσης και της κύφωσης;

Η κλινική εξέταση είναι απλή και γίνεται με την δοκιμασία επίκυψης και με ένα ειδικό όργανο, το σκολιόμετρο, που μετρά την στροφή των σπονδύλων στην περιοχή του ύβου. Ο απλός ακτινολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος επί υποψίας σκολίωσης. Σε εφήβους και παιδιά με σκολιώσεις μικρότερες των 20 μοιρών συνιστάται περιοδική παρακολούθηση ανά 4,6 ή 12 μήνες ανάλογα με το μέγεθος των κυρτωμάτων και την ηλικία των παιδιών.

Ποια είναι η θεραπεία της;

Η συντηρητική θεραπεία (κυρτώματα μεταξύ 25-45 μοίρες) συνίσταται στη χρήση ειδικών κηδεμόνων (Boston, Cheneau, κ.ά.) που φοριούνται περίπου 20 ώρες το 24ωρο. Τέλος, η χειρουργική θεραπεία – χειρουργική διόρθωση των κυρτωμάτων με τη βοήθεια ειδικών συστημάτων σπονδυλοδεσίας- έχει θέση σε παιδιά και ενήλικες με μεγαλύτερα των 45 μοιρών κυρτώματα.

Πονάει η σκολίωση-κύφωση;

Η κυφοσκολιωτικές παραμορφώσεις ΔΕΝ πονάνε! Αν ένα παιδί με σκολίωση – κύφωση, παραπονιέται για πόνο, οφείλουμε να ψάξουμε άλλη αιτία και όχι να το αποδώσουμε στην παραμόρφωση της ΣΣ.

Αφού δεν πονάει , γιατί πρέπει να διορθώσουμε την παραμόρφωση; Ποιες οι επιπτώσεις στο μέλλον;

Σε μεγάλες παραμελημένες θωρακικές σκολιώσεις, τα ενδοθωρακικά όργανα συμπιέζονται. Έτσι, εκτός από το σοβαρό κοσμητικό πρόβλημα, μπορεί να έχουμε μείωση της ζωτικής χωρητικότητας του πνεύμονα, μετατόπιση της καρδιάς προς τα κάτω, αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι σημαντικό πως οι μεγάλες παραμορφώσεις, συνεχίζουν να επιδεινώνονται κατά 0,5-1ο/έτος στην ενήλικη ζωή, με αποτέλεσμα να προκαλούν σπονδυλαρθροπάθεια και έναρξη μόνιμης ραχιαλγίας – οσφυαλγίας ταχύτερα στη μεσήλικη ζωή.

Έχοντας λοιπόν γνώση των προβλημάτων που δημιουργεί η παραμόρφωση, ισχύει η βασική αρχή της Ιατρικής: η πρώιμη διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Παιδοορθοπαιδικός Μαντάκος Δημήτριος έχει εξειδικευθεί στην παιδοορθοπαιδική και αντιμετωπίζει όλο το φάσμα των παιδοορθοπαιδικών παθήσεων και κακώσεων που ξεκινούν από τη γέννηση του παιδιού. Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.

Μείνετε Συντονισμένοι

Εγγραφή στο Newsletter