- Τι είναι η Αναπτυξιακη δυσπλασία του ισχιου (ΑΔΙ) και τι το συγγενές εξάρθρημα αυτου (ΣΕΙ)?
- Πόσο συχνα ειναι αυτα;
- Πότε το ελέγχουμε; Αμέσως μετά τη γέννηση ή περιμένουμε λίγο διάστημα;
- Είναι ο υπέρηχος ισχίων υποχρεωτικός;
- Μέχρι πότε κάνουμε υπέρηχο ισχίων και πότε χρειάζεται ακτινογραφία;
- Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος;
- Ποιά είναι η ιδανική θέση για να διαμορφωθούν σωστά τα ισχία του μωρού;
Τι είναι η Αναπτυξιακη δυσπλασία του ισχιου (ΑΔΙ) και τι το συγγενές εξάρθρημα αυτου (ΣΕΙ)?
Η μη φυσιολογική ανάπτυξη και διάπλαση του ισχίου κατά την ενδομήτρια ζωή και τη νεογνική περίοδο έχει ως αποτέλεσμα τη δυσπλασία του με αποτέλεσμα την προοδευτική φθορά της άρθρωσης και τελική ακραία έκφανση το υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα του ισχίου λόγω χαλαρότητας του θυλάκου και άλλων μηχανικών παραγόντων.
Πόσο συχνα ειναι αυτα;
- Η ΑΔΙ ειναι η πιο συχνή ορθοπεδική πάθηση στα νεογνά
- Δυσπλαστικό ισχίο 1:100 γεννήσεις
- Συγγενές εξαρθρημα ισχίου 1:1000 γεννήσεις
- 67% ΑΡ Ισχίο – 85% Κορίτσια
- 20% Θετικό Οικογενειακό Ιστορικό
- 20% Αμφοτερόπλευρη
- 30-50% Ισχιακή Προβολή
Πότε το ελέγχουμε; Αμέσως μετά τη γέννηση ή περιμένουμε λίγο διάστημα;
Κλινικά αμέσως μετά τη γέννηση στο μαιευτηριο (δοκιμασίες) και υπερηχολογικά εντός 6 εβδομάδων ιδανικά. Να προλάβουμε το πολυτιμο χρονικό παράθυρο 6-12 εβδομαδων για τη σωστή διάπλαση της κοτύλης. Σφιχτά ή χαλαρά ισχία κατα την κλινικη εξεταση αποτελουν ένδειξη για u/s και πιθανή προληπτική θεραπεία.
Είναι ο υπέρηχος ισχίων υποχρεωτικός;
Δεν υπάρχει παγκόσμια ομοφωνία πάνω στον προληπτικό έλεγχο της ΑΔΙ. Ο υπερηχος ισχιων αποτελει την εξέταση εκλογής τους πρώτους 4 μήνες όταν ειναι αμφίβολη ή θετική η κλινική εξέταση ή υπαρχουν παράγοντες κινδύνου (π.χ ισχιακή προβολή).
Μέχρι πότε κάνουμε υπέρηχο ισχίων και πότε χρειάζεται ακτινογραφία;
Ο Υπερηχογραφικός Έλεγχος αποτελεί την εξέταση εκλογής τους πρώτους τέσσερις μήνες. Μετά τους 4-5 μήνες κανουμε ΠΟ Ακτινογραφία πυέλου-ισχίων οπου βλεπουμε και την οστεοποιηση της μηριαιας κεφαλης.
Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος;
Η κλινική εξέταση των ισχίων παραμένει η διαγνωστική μέθοδος αναφοράς όσον αφορά το νεογνικό ισχίο αλλά ο υπέρηχος ειναι πλέον διαδεδομένος σε παγκόσμιο επίπεδο ως μια οικονομική, αβλαβής και αξιόπιστη μέθοδος ποσοτικοποίησης της υποκείμενης διαταραχής για την πρώιμη ανίχνευση της ΑΔΙ σε νεογνά. ΟΣΟ ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ , ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ η θεραπεια με σχεδόν πλήρες ποσοστό επιτυχίας.
Ποιά είναι η ιδανική θέση για να διαμορφωθούν σωστά τα ισχία του μωρού;
Η κοτύλη διαπλάθεται σωστά όταν η μηριαία κεφαλή αναπαύεται βαθειά εντός αυτής και τη διαμορφώνει. Η ιδανική αυτή θέση είναι με τα ισχία σε 100ο κάμψη και 45ο απαγωγή άμφω,δηλαδή σε βατραχοειδή θέση. Το «ΦΑΣΚΙΩΜΑ» απαγορευεται κατηγορηματικα καθως καταστρεφει τα νεογνικα ισχια.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Παιδοορθοπαιδικός Μαντάκος Δημήτριος έχει εξειδικευθεί στην παιδοορθοπαιδική και αντιμετωπίζει όλο το φάσμα των παιδοορθοπαιδικών παθήσεων και κακώσεων που ξεκινούν από τη γέννηση του παιδιού. Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.